Stolpersteine-wandeling Warffum

Afbeelding

Stolpersteine Broekema

Op zaterdag 4 mei vanaf 13:00 u houden de Dorpsgidsen van Warffum een stolpersteine-wandeling langs de 23 ‘struikelstenen’ van ons dorp. Dit doen we onder aanvoering van Kaja van Grieken van de stichting Stolpersteine Warffum. In het voorgesprek vragen we haar naar de achtergronden en de ontstaansgeschiedenis van dit project. Tijdens de wandeling vertelt Kaja over de Joodse inwoners van Warffum die door de nazi's werden weggehaald en vermoord. De inloop is om 12:30, het adres is Huiskamer van Warffum Noorderkerkstraat 13.

Stolpersteine (ook bekend als struikelstenen) zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn: Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen, gehandicapten, verzetslieden en onschuldige burgers die op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Op dinsdag 1 oktober 2019 werden de eerste zeven Stolpersteine door Demnig geplaatst in Warffum.

Een bericht in de Ommelander Courant over het plaatsen van Stolpersteine in Bedum was voor Kaja van Grieken in de jaren daarvoor aanleiding om werk te maken van haar plan om deze gedenktekens geplaatst te krijgen in Warffum. Ze vond Tjeerd Duursma bereid daar samen met haar de schouders onder te zetten. Teun Juk, die al zorgde voor de plaatsing van een steen in Oldenzijl en meewerkte aan de plaatsing van enkele stenen in Kantens, hielp hen op weg. Koos Knol, die zeer goed op de hoogte is van de geschiedenis van Warffum, vulde de werkgroep graag aan. Fred van der Burg was al vanaf het begin betrokken bij de plannen voor Stolpersteine in Warffum, en heeft zich enorm ingezet voor het achterhalen van de juiste gegevens en achtergrondinformatie over degenen voor wie struikelstenen zijn gelegd.

Datum en tijd

4 mei 2024 - 13:00 - 4 mei 2024 - 15:00
Dorp

Kosten

€ 0.00

Startlocatie

Huiskamer Warffum Noorderkerkpad 13